Sneller hardlopen

Sneller hardlopen? Een interval training bij het hardlopen zorgt ervoor dat je sneller wordt. Hiervan ga je sneller hardlopen. Wordt je sneller dan kan je meer aan! Maar hoe pak je eigenlijk een interval training aan? Of wat voor soort interval trainingen heb je? Hieronder ga ik in op het soort interval trainingen.

De voordelen van intervaltraining

Er zijn twee lichamelijke processen die een rol spelen bij intervaltraining: de neuromusculaire aansturing en de cardiovasculaire conditie. De laatste houdt verband met het trainen van onder andere de longen, hartspier en celstofwisseling. Door intervaltraining te doen zal je cardiovasculaire conditie een stuk beter worden. De neuromasculaire aansturing gaat over het aansturen van je spieren. Dat gebeurt op meerdere niveaus: vanuit de hersenen, je ruggenmerg maar ook binnen de spieren. Door de neuromusculaire aansturing te verbeteren – dus je spieren beter leren aansturen – gaat je spierkracht omhoog. Het is daarbij niet nodig om grotere spieren te kweken, maar slimmere spieren te krijgen. Als je motoriek god is, kun je veel kracht verzetten. Crossfitters zijn daar een goed voorbeeld van; ze zijn minder breed dan bodybuilders maar over het algemeen wel veel sterker. Daarbij wil je als hardloper niet te zwaar worden. De looptechniek wordt hierdoor verbeterd waardoor je uiteraard minder kans hebt op blessures. Enkels zwikken bijvoorbeeld minder snel. Als hardloper kun je dus prima Crossfit naast je trainingen doen.

Nog even terugkomend op die voordelen van intervaltraining. Dat zijn er dus wel een aantal:

  1. Je verbetert je hardlooptechniek
  2. Je verlaagt de blessurekans
  3. Je verbetert je tempogevoel
  4. Je verschuift je VO2max– en lactaatdrempel
  5. Je wordt sneller

Verschillende intervaltrainingen

Ben verdeelt intervaltrainingen in twee typen: extensieve interval en intensieve interval. Bij een extensieve interval blijf je onder de anaerobe drempel, je traint dan voornamelijk aeroob. Je verzuurt niet en je ademhaling is nog vrij rustig en onder controle. Dit leer je alleen maar door het veel te doen.

Bij een intensieve interval loop je kortere blokken op een hoog tempo, je loopt nu dicht op of over je anaerobe drempel. Je ademhaling is sterk versneld en je voelt enige verzuring in je benen.

Twee voorbeelden van een training die je zelf kunt doen:

Extensieve interval:
Loop: 10 minuten en dan 8, 6, 4, 2 en tot slot 1 minuut. Neem tussendoor steeds 2 minuten pauze, blijf joggen/wandelen. Zoek zelf het tempo, waarbij je na elk blokje denkt en voelt: “Ik had nog wel 1,5 x zo lang kunnen doorgaan.” Bij 2 minuten is de snelheid natuurlijk hoger dan bij 10 minuten dus vergeet niet om het tempo tussendoor bij te stellen als dat nodig is.

Intensieve interval:
Loop 10 x 1 minuut snel, en neem tussendoor steeds 1 minuut rust. Loop de snelle blokken niet direct tot het uiterste, maar doe dit pas de laatste 2 blokjes. Je tempo blijft minstens gelijk, of is licht oplopend, i.p.v. aflopend.

7 jaar geleden begon Runningnow als een project, een uitdaging,  een doel om lopers te ondersteunen. Ik doe dit nog steeds tot op de dag van vandaag met veel passie en liefde, het ondersteunen van lopers met zijn of haar doelen. Of je nou beginner bent of gevorderde bij Runningnow ben je welkom! Ook is Runningnow de goedkoopste loopgroep van de regio! Voor slechts €15,- per maand kun je onbeperkt bij ons meetrainen! Samen gaan we de uitdaging aan! 

Bij Runningnow maak je sneller stappen dan bij grote loopgroepen! Hoezo? de groepen zijn kleiner dan bij andere loopgroepen, daardoor heb je het overzicht over de mensen en kun je actief coachen. Daarbij krijgt bij Runningnow iedereen een op maat gemaakt loopschema waardoor zij de begeleiding krijgt  naast de trainingen die voor stappen maken of doelen halen nodig zijn. Meld je daarom vandaag nog aan bij Runningnow en ren met ons mee (LET OP VOL=VOL) zijn beperkt aantal beschikbare plekken! Dus wacht niet langer en meld je aan voor een GRATIS proefles!

 
E-mailen
Bellen